Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

 

Vanaf 1 augustus 2022 is er een nieuw kwalificatiedossier voor wat voorheen de opleiding Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen en Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg was. Vanaf dat moment heet de opleiding Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg met de bijgehorende crebocode 25779 . Uiteraard kun je deze opleiding ook volgen bij de Zorg & Werk Academy B.V. te Ede. Wij leiden jou graag op tot een professional voor dit fantastische beroep. 

Ben je voor 1 augustus gestart met deze opleiding dan heb je nog te maken met de 'oude' kwalificatiedossiers. 

Informatie over de opleiding 

Als persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg richt je je afhankelijk van de behoeften, mogelijkheden, kracht en leefsituatie van de cliënt op herstel, behoud of ontwikkeling van de eigen regie, zelfredzaamheid, zelfstandig functioneren, maatschappelijke participatie, rehabilitatie en/of preventie en het welbevinden (kwaliteit van leven). De client kan daarbij een balans vinden in wat hij/zij zelf kan en wat aan ondersteuning nodig is. Als persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg ondersteun je de cliënten zowel individueel als in groepsverband en doet dat in afstemming en samenwerking met de cliënt en betrekt de omgeving. Je doet je werk dan ook in voortdurende dialoog met de cliënt en naastbetrokkenen. Je moet kunnen omgaan met spanningen en verschillen tussen de wensen, mogelijkheden, normen en waarden van de cliënt en naastbetrokkenen. De insteek is steeds om wat goed is voor de cliënt en wat die wil en kan, te verenigen met de inbreng van naastbetrokkenen en met de mogelijkheden die jij als persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg hebt. De persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg is initiatiefrijk, creatief en weet van aanpakken. Dit betekent dat jij kansen ziet en deze kansen kan oppakken, en dat jij creatieve oplossingen weet te bedenken voor nieuwe vraagstukken, ook in zeer complexe en weinig stabiele situaties. Je gaat professioneel om met je gevoelens en emoties bij weerstand, tegenslag en moeilijke situaties. Je treedt creatief en handelend op in onverwachte, mogelijk escalerende situaties en brengt daarbij je mogelijkheden en grenzen duidelijk naar voren. De persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg heeft een helikopterview, voert regie over de processen rond de uitvoering van het ondersteuningsplan en coördineert werkzaamheden van verschillende collega’s, activiteiten rond de regie over het leven van de cliënt en activiteiten met een groep cliënten. Je hebt een begeleidende rol voor (nieuwe) collega’s, stagiaires en/of vrijwilligers en geeft hen feedback. Ook heb je een stimulerende en ondersteunende rol voor naastbetrokkenen. Verder draagt je zorg voor continuïteit van de uitvoering van organisatiegebonden taken en een goede afstemming met deskundigen vanuit andere disciplines.

Praktische informatie:
De opleiding Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke zorg (MBO-4) duurt gemiddeld 12 maanden en kent meerdere startmomenten per jaar. Deze startdagen kun je vinden op de homepage van onze website. Er is wekelijks les op een vaste dag volgens een terugkerend patroon waarbij gebruik gemaakt wordt van een duidelijke studiewijzer. Op deze manier is het voor de student inzichtelijk welke onderwerpen op welke lesdag behandelt zullen (gaan) worden en hoe je je hierop kan voorbereiden. 

Een vaste groepsdocent is naast docent ook het aanspreekpunt voor de student voor het stellen van vragen of het bespreken van de studievoortgang. Naast de groepsdocent verzorgen andere vakdocenten, instructeurs en trainers het onderwijs zodat aansluiting met de praktijk geborgd is.

Naast het theoretisch onderwijs is de student, afhankelijk van de gekozen leerweg, gemiddeld ongeveer 20 tot 24 uur per week actief in het (toekomstig) werkveld. Dit kan zijn door middel van het lopen van stage of het reeds werkzaam zijn via een werken-leren constructie. Uiteraard ontvangt de student ook de noodzakelijke begeleiding op ‘de werkvloer’, directe werkbegeleiding door de collega’s op de werkplek en begeleiding en vanuit de Zorg & Werk Academy B.V. door de BPV coördinator en/of de groepsdocent.

Kenmerken voor de opleiding Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg zijn:

  • Erkende opleiding met een landelijk erkend diploma obv crebo 25779;
  • Duur: 40 lesweken;
  • Totaal aantal BPV uren: 736 uur
  • Kiezen uit keuzedelen NAH, Zorg en Technologie,  Wijkgericht werken, Ervaringsdeskundigheid en ondernemend gedrag of verpleegtechnische handelingen.
  • Klassen met maximaal 16 deelnemers
  • Mogelijkheid om door te stromen naar Social Works (HBO)
  • Meerdere startmomenten per jaar.

    Direct inschrijven?

Schrijf je hier in

Zorg & Werk Academy

0318 693 106
academy@zorgenwerk.nl

Adres

Galvanistraat 1
6716 AE, Ede

KvK: 69168695

 

Website laten maken door Modual | Open cookie voorkeuren